Saturday, December 03, 2011

Sinterklaas


Sinterklaas, wie kent hem niet. De zegel hierboven is een TNT uitgave van de goedheiligman uit 2009.
Gebruikt is een kader van de persoonlijke postzegels van € 0,44 in de "vrolijke" versie. Elk jaar in december is het weer spannend voor de kleine kinderen.
Hierna wat gegevens uit Wikipedia:

Sinterklaas of Sint-Nicolaas is de hoofdfiguur van het gelijknamige jaarlijkse kinderfeest dat op 5 december (pakjesavond) in Nederland en op 6 december (de eigenlijke katholieke naamdag van Sint Nicolaas) in België en in enkele (voormalige) Nederlandse koloniën wordt gevierd.
Sinterklaas en zijn helper, Zwarte Piet, komen volgens de overlevering in de nacht van 5 december in Nederland en 6 december in België langs de schoorsteen naar binnen om in alle huizen geschenken te brengen voor de kinderen die er wonen. Deze moderne traditie van Sinterklaas als kinderfeest komt waarschijnlijk voort uit het prentenboekje Sint Nicolaas en zijn knecht (1850) van de onderwijzer Jan Schenkman (1806 - 1863).

Feesten met veel overeenkomsten, maar ook duidelijke verschillen, worden op kleine schaal in Luxemburg (Kleeschen), Suriname (Kinderdag), Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Polen (Św. Mikołaj), Hongarije, Oekraïne, Indonesië, Slovenië (Sv. Miklavž), Roemenië, Tsjechië (Mikuláš) en Slowakije gevierd.


Dit is een persoonlijke uitgave met de poster van de film Sinterklaas. Een horrorfilm van Dick Maas uit 2010.  Er is getracht deze poster te verbieden, doch dat was zelfs volgens de rechter een beetje te veel van het slechte. Zelf vind ik het een fraaie poster en een leuke persoonlijke postzegel. Zoals gebruiklijk bij mijn PP's is het een kleine oplage geweest.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home


View My Stats